Начало Новини
Четвъртък, 19 Май 2016    Печат

   В рамките на юни доброволците от българската версия на свободната онлайн енциклопедия „Уикипедия" организират фотоконкурс за природна фотография от защитените територии на България.

Ако се разхождате из природата с фотоапарат, снимките, които направите и качите в конкурса, може да имате не само възможност да бъдат публикувани в статия в „Уикипедия", но и да ви донесат една от десетте награди в конкурса!

    „Уики обича Земята" (Wiki Loves Earth, http://bit.ly/wle2016bg) приема всякакви снимки, уловили характерни изгледи от нашите национални и природни паркове, резервати, защитени местности и зони по „Натура 2000". Могат да участват както природни пейзажи, така и снимки, хванали на фокус отделни растителни и животински видове. Естествено, от тях по-особен интерес представляват ендемитите и защитените видове от Червената книга на България.

    В България фотоконкурсът се провежда за втори път. Тази година е предвиден награден фонд за десетте най-добри снимки, които след националния етап на конкурса продължават да се състезават в международния с финалистите от още над 20 страни по света.

    Всички туристи и читатели на „Уикипедия" са поканени да вземат участие в състезанието, като не е задължително те да са имали отпреди това регистрация и редакции по статиите в енциклопедията. Не е нужно и снимките да са правени през периода на конкурса: спокойно може да са правени през изминали години и през други сезони. Важно условие е снимките да не са „селфита" или семейни, а да имат изцяло информационен и образователен характер, защото измежду тях ще се търсят подходящи кадри за илюстриране на енциклопедичните статии в „Уикипедия".

    Другото много важно условие за участие в конкурса е снимките да бъдат предоставени под свободен лиценз. Това означава, че фотографите трябва да са съгласни, че снимките им могат да бъдат копирани и разпространявани неограничено и безплатно, както и да се ползват за всякакви цели, включително комерсиални.