Печат

Българският туристически съюз стартира ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ за възстановяване на изгорялата хижа „Богдан” в Средна гора. Това е първата по рода си кампания в ново време за изграждане на туристически обект. По този начин искаме да възродим старата традиция от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строели с безвъзмезден труд и дарения от самите туристи. Тяхно дело са десетките туристически обекти - хижи, заслони, къмпинги и др., строени в продължение на 90 г. които днес се ползват от всички планинари и любители на планината, участниците в националното движение „Покорител на 10-те планински първенци” и „Опознай България-100 НТО” и др.
За съжаление, някои от обектите, вече не съществуват на туристическата карта на България, като хижа „Богдан” ( част от туристическия комплекс „Богдан”) в Средна гора, опожарен преди около две десетилетия. По-възрастните туристи вероятно още си спомнят за този прекрасен комплекс в сърцето на бунтовното Средногорие, за който напомнят единствено останките от изгорялата хижа и бунгалата...

Защо решихме да направим кампанията точно за х.”Богдан”

Причините, поради които решихме да направим кампания за възстановяването на хижа „Богдан” са много и различни. Ето само някои от тях:

> хижа Богдан е много важна за туризма в Средногорието - оттам преминава целия туристически поток за връх „Богдан”, който е включен в 100-те национални туристически обекта и „10-те планински първенци”
> хижата е най-близкото място от вр. „Богдан” за подслон и нощувка. В момента там няма къде да се нощува, освен при изграждане на палатков бивак / при летни условия/.
Най – близките хижи са: Бунтовна /4 – 5 часа/, Средногорец /2 – 3 часа/ и Чивира /2 часа/, но последната е ведомствена и невинаги работи.
> хижата се намира в изключително красива местност в сърцето на Средна гора. В границите на Богданския масив има 15 защитени териториии, 1 природен резерват, 8 природни забележителности и 6 защитени местности
> в района има много интересни обекти от националното движение „Опознай България-100 НТО”, както и редица селища като Копривщица, Клисура, Панагюрище и др., съхранили възрожденския си дух и традиции, които представляват голям интерес за туристите
> с възстановянето й ще се увеличи потока туристи, особенно през зимата
> въстановявайки хижата, ще поставим началото на възраждането на традицията от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строели с дарения и доброволен труд

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ХИЖА „БОГДАН”

Хижа „Богдан” се намира в местността „Плачкова поляна” в Средна гора. Хижата е разположена сред вековна букова гора, на 1552 м.н.в., само на половин час път от средногорския първенец вр. „Богдан”. Построена е през 1938 г. от копривщенските туристи. Хижата е разполагала с три стаи – една с 2 легла( персоналска) и две с дървени нарове за 30 души. В нея се е намирала туристическата столова за 20 души и кухнята.
Хижата носи името на Богдан войвода- един от първите войводи, чиято чета бродила из потайните дебри на Балкана, за да брани Копривщица и околностите от кърджалийските орди и опустошителните им набези ( около 1809 г.). 

Тя е част прекрасен туристически комплекс с 4 сгради с капацитет 143 места, разположени сред вековната букова гора в м. „Плачкова поляна”. През 1960 /61 г. в съседство с нея е изградена нова хижа, а през 1968 г. са построени 6 бунгала. Туристическата база е работила целогодишно и се е използвала за екскурзионни почивки и от туристите. Имала е електрическо осветление от агрегат, водопровод, външни тоалетни и умивалня, малка баня, телевизор, акордеон и китара, забавни игри, волейболно игрище, ски, шейни, бюфет за хранителни продукти. Предлагала е добри условия за ски спорт и възможности за разнообразни излети.
Преди около две десетилетия, целият комплекс е опожарен, като причините не са установени. Впоследствие обектите са разрушени и разграбени. Останали са единствено външните конструкции, които са частично запазени. От години комплексът е изоставен и необитаем и няма къде да се нощува, освен при бивачни условия. Най-близкото място за нощуване е хижа „/„Чивира” / 1,30 ч / или х. „Средногорец „ / 1,50 – 2 ч /
Смятаме, че това уникално място не може и не бива дълго да остане негостоприемно така, както е сега...!

КАКВО ПРЕДВИЖДАМЕ ДА СЕ НАПРАВИ ?

На мястото на изгорялата хижа и бунгалата предвиждаме да се изгради нов модерен туристически комплекс, който да бъде на разположение на туристите в Средна гора.
На първо време ще започнем с възстановяването на хижа „Богдан”.
Предвиждаме на първия етаж на хижата да се изгради туристическа кухня със столова, етажен санитарен възел за мъже и жени и 1 стая за хижаря.
На втория етаж ще бъдат изградени 3 стаи с по 3 легла и самостоятелни санитарни възли.
Изграждането на хижата ще стане на три етапа.
На първия етап ще възстановим сградата в груб строеж, като бъдат запазени основните стени и се направи реставрация и адаптация на съществуващата сграда, съгласно изготвените проекти.
На втория етап сградата ще бъде измазана външно и вътрешно и ще бъдат завършени останалите довършителни работи.
На третия етап ще бъде монтирано вътрешно обзавеждане и оборудване на сградата и ще бъде направена реколтивация на терена около нея.
Намеренията ни не спират дотук – впоследствие предвиждаме разграбените бунгала да бъдат демонтирани, след което на мястото на съществуващите бетонови площадки ще бъдат монтирани нови самостоятелни къщи тип –блок хаус и ще бъде облагороден терена около обекта.
Така завършените сгради ще представляват един нов модерен туристически комплекс „Богдан”.


КАК МОЖЕТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ КАМПАНИЯТА И ДА ДАДЕТЕ СВОЯ ПРИНОС ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ХИЖАТА?

Досега можехте да се включите в кампанията и да дадете своя принос като дарите средства:
- чрез дарителската сметка на кампанията:
Банка ДСК- клон Отечество- гр. София
Бул. „Васил Левски” № 73
IBAN: BG 75STSA 93 000000024 154
BIC: STSABGSF

Българският туристически съюз продължава да набира средства за възстановяването на хижа „Богдан”. От 29.10.2015 г. желаещите да се включат в кампанията могат да направят това като дойдат в Централата на БТС, за да дадат своята лепта или да изпратят пощенски запис на адрес: София, ул.Васил Левски” № 75, 5 етаж, Пощенска кутия 427 в Централна поща.
 


Подкрепата Ви ще бъде високо оценена от всички бъдещи ползватели на хижата. Това може да сте вие самите, вашите деца, близки, приятели, колеги...

Нека заедно да я възстановим!

Comments

АПОСТОЛ АРАБАДЖИС
0 АПОСТОЛ АРАБАДЖИС 09-02-2016 08:24 #9
Аз съм против тази иницеатива на БТС. Съюза има 280 обекта и не може да ги стопанисва. Почти всички са дадени под аренда,значи и тази хижа след построяването щесе даде под аренда.Защо сега не се даде някой да я построи със договор за ползване. Май че чакат на готово поредните арендатори.Kазв ате че няма пари, Я ЕЛАТЕ В САНДАНСКИ да видите какво стопанство строи съюзният ни секретар УДЕВ,дърводелск а работилница,маш ина за трупи,мотокар,и всиско това заградено с двуметрова стена за която ключ имат само семество УДЕВИ. Всичкотова е направено със тия пари коитоне не стигат за направата на хижа БОГДАН.Явно Удев подготвя почвата за работа на неяовият син кой и в момента работи като арендатор на обекта следизлизането му в пенсия.
Quote
Boncho Bondov
0 Boncho Bondov 25-04-2014 00:34 #8
Едва сега разбирам за тази невероятна идея! И аз като планинар,къмпин гар и човек обичащ природата ще даря средства за възстановяванет о на х."Богдан" при първа възможност.Не само че е близо до моят роден град Стара Загора,но и от обич към туризма и природата.Ще направя всичко възможно да популяризирам идеята и заедно да се справим.
Поздрави!
Quote
Кристиян Иванов
0 Кристиян Иванов 26-02-2014 13:08 #7
Много се радвам, че сте избрали точно хижа "Богдан", винаги ми е било непонятно как точно в подножието на първенеца на Средна Гора няма действаща хижа. Пратих смс-че, ще кажа и на приятели а като дойде времето ще се радваме да се включим и като трудоваци, макар че като гледам това ще е най0малкият проблем.
Quote
Др. Задгорски
0 Др. Задгорски 27-09-2013 07:33 #6
Привет на всички любители на планинския туризъм. Вчера ходих до Копривщица и оттам разбрах за кампанията. Идеята е страхотна! Планът на арх.Бареков също е уникален - вложил е не само разум, а и фантазия. Ще бъде чудесно на мястото на разпадащата се стара хижа "да порасте" този нов план. Но все още малко хора знаят за това. А съм убеден, че много хора биха приели радушно тази идея. Като казвам много, имам предвид всички обичащи нашите планини. И затова, за да се популяризира тази благородна кауза трябва не само да правим реклама (хората в БГ не вярват на реклами), а да си предаваме от уста на уста, по телефони, по мейли, скайп и фейсбук. Веднага ще кажа на 10 човека, те ще кажат на останалите и така докато капка по капка по вир, лев по лев, докато дай боже се съберат нужните средства.
Успех на всички и дано до 2-3 години има нова хижа Богдан!
Quote
Guest
+6 Guest 31-05-2013 06:22 #5
Би било полезно да споделите и от името на кого и как ще се управлява новия комплекс като търговски интерес. Български туристически съюз ли ще управлява този актив или концесионно лице? Това е важна информация, особено когато събирате дарителски средства за обект, който освен, че ще е в полза на туристите (безспорно ще е така), се очаква да носи и приходи.
Тази информация никъде изрично не се уточнява. Само евентуално се подразбира.
Quote
KLON
+3 KLON 29-05-2013 16:31 #4
Vyrjete si smetkata kym paypal, za da mojem da vi prevedem pari i ot chujbina.
Quote

Добавете коментар


Защитен код Обнови

Америка за България

DMS